Međunarodno kriminalističko udruženje u okviru projekta Kriminalistička biblioteka najavljuje objavu nove knjige grupe autora pod naslovom „Ubojstva u obitelji“.

Knjiga „Ubojstva u obitelji“ rezultat je provedenog znanstvenog istraživanja koje je obuhvatilo samo najteže oblike nasilja u obitelji, one koji rezultiraju najtežim posljedicama, a to su ubojstvo ili pokušaj ubojstva člana obitelji. Polazišna osnova za provođenje istraživanja bili su praktični problemi vezani uz nasilje u obitelji u svakodnevnoj kriminalističkoj i pravosudnoj praksi. Naime, visoki udio teških posljedica prilikom počinjenja kaznenih djela na štetu članova obitelji stavlja pred nadležna državna tijela prioritet pronalaženja odgovarajućih rješenja. To su kaznena djela koja izazivaju zanimanje, ali i uznemirenje javnosti, osobito u situacijama kada uslijede nakon dugotrajnih zlostavljanja.

Knjiga „Ubojstva u obitelji“ još je jedan dokaz usmjerenosti Međunarodnog kriminalističkog udruženja na sigurnosne probleme, među kojima je jedan od najvažnijih nasilje u obitelji. Brojna državna tijela i nevladine organizacije intenzivno se, unazad nekoliko godina, bave suzbijanjem ovog problema. Ipak, osim ad hoc mjera prevencije potrebno je sveobuhvatnije sagledati ovaj značajni društveni problem i dublje ga istražiti. Nadamo se da će rezultati istraživanja i knjiga „Ubojstva u obitelji“ otvoriti taj proces i potaknuti druge znanstvenike na još predaniji rad na ovom problemu.