U organizaciji Međunarodnog kriminalističkog udruženja dana 15.11.2019. godine u Novom Sadu, u Republici Srbiji, održana je peta znanstveno-stručna Konferencija pod nazivom ,,Suvremena kriminalistika i njene razvojne dimenzije,,. Na Konferenciji su aktivno sudjelovali članovi Udruženja i autori radova iz Slovačke, Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Na programu je bilo 12 radova iz područja kriminalistike, koji su prezentirani na dva panela, poslije čega se razvila rasprava u vezi aktualnih pitanja za određene kriminalističke teme, kao što su prepoznavanje, primjena određenih kriminalističkih radnji tijekom ispitivanja osoba i sl. Po završetku Konferencije održana je i Skupština Međunarodnog kriminalističkog udruženja.